Jaarrekening 2018

Veiligheid

Wat is gerealiseerd?

Wat is gerealiseerd?

Activiteiten

Wat is gerealiseerd?

Voorkomen criminaliteit en voorkomen en bestrijden overlast

Gebiedsagenten, overige politiemedewerkers en gemeentelijke opsporingsambtenaren (boa’s) zetten gericht in op voorkomen van incidenten, overlast en criminaliteit op locatie.

Drie gebiedsagenten, overige politiefunctionarissen en boa's zetten zich samen in op het gebied van veiligheid en leefbaarheid. Burgers worden hier actief bij betrokken.

Inzet van buurtbemiddeling.

Buurtbemiddeling zorgt effectief voor een afname van burenconflicten en escalaties.

Activiteiten jeugdoverlast:

  • Betrekken van en ouders verantwoordelijk maken voor jeugdoverlast
  • Inzet van jongerenwerk(st)ers daarbij
  • Samenwerking continueren met bureau Halt, Veiligheidshuis, scholen, bewoners, politie, e.a. om de overlast/criminaliteit te voorkomen en verminderen. Integrale samenwerking met politie, scholen, justitie, Veiligheidshuis, gemeente/boa’s

Bij overlast worden ouders van minderjarigen geïnformeerd door de politie.
Jongerenwerkers vervullen een belangrijke taak om jongeren 'van de straat' te houden. Zij verzorgen activiteiten met en voor de jeugd.
Met alle betrokkenen wordt zowel op preventieve als repressieve wijze samengewerkt om de leefbaarheid en veiligheid te bevorderen.

Activiteiten veiligheid woonomgeving:

  • Voortzetten inzet en aanpak van het Sociaal Team: door vroegsignalering en zorgaanbod voorkomen incidenten/ geestelijke gezondheidsproblematiek e.d.
  • Samenwerking voortzetten tussen: gemeente, handhavers en toezichthouders, instellingen, bewoners, verenigingen, ondernemers en scholen

Door de inzet en samenwerking van alle betrokken partijen in het Sociaal Team worden inwoners die door allerlei oorzaken (schulden, verward, alcohol, vervuiling, stoornis, etc.) met problemen kampen in een zo vroeg mogelijk stadium geholpen om te voorkomen dat het erger wordt.
Het vroegsignaleringstraject zorgt hierbij voor snelle interventies.

Activiteiten veilig strand

  • Voortzetting samenwerking gemeente, politie, brandweer, GGD, reddings-brigade, ondernemers, etc.
  • Voortzetting samenwerking reddings-brigade

Geen bijzonderheden. Dit wordt gecontinueerd.

Continue communicatie met bewoners en ondernemers over preventie van en veel voorkomende criminaliteit en brandpreventie maatregelen.

Activiteiten op dit terrein blijven plaatsvinden. Nieuwe verschijnselen en fenomenen van criminaliteit hebben hierbij bijzondere aandacht.

Letsel-, economische -, financiële -, milieu -, natuur -, gezondheidsschade en andere vitale belangen beperken.

Alle instanties, instellingen, burgers, ondernemers leveren hier een bijdrage aan. Samenwerking is hierbij essentieel.

Jaarlijkse rapportage van de brandweer over het aantal gehouden controles, interventies, steekproefcontroles, thema- en meervoudige controles.

De brandweer rapporteert twee maal per jaar aan de gemeente en hierbij vindt een ambtelijke mondelinge toelichting plaats aan alle betrokken leden.

Effectief maatregelen nemen bij incidenten, rampen en crisissituaties

Iedereen die betrokken is bij rampenbestrijding informeren en instrueren.

Dit doen we continu met nieuwsbrieven, bijeenkomsten, workshops, etc.

Bij crises deelnemen aan de crisisorganisatie van de Veiligheidsregio Kennemerland.

Gemeenten zijn een vast onderdeel van de crisisorganisatie van de Veiligheidsregio Kennemerland. Medewerkers draaien hard piket en worden continu geoefend en getraind.

Integraal handhaven en toezicht houden

Project ‘Brandveilig Leven’ continueren.

Dit project is gecontinueerd in 2018 en zetten we voort in 2019.

Specifieke aandacht voor handhaving Veiligheid woonomgeving. TopHIC aanpak van veelplegers in het Veiligheidshuis.

De High Impact Criminaliteit aanpak is een standaard aanpak. Veelplegers hebben hierbij specifieke aandacht.

Integraal handhaven en toezicht uitvoeren. Boa’s en andere gemeentelijke toezichthouders zoals politie en brandweer oefenen dagelijks hun taken uit, te weten het voorkomen en bestrijden van parkeeroverlast, vandalisme, geluidsoverlast, illegale bouw, milieu afval en controleren op brandveiligheid.

Door de intensievere samenwerking van de boa's van zowel Bloemendaal als Heemstede met de politie zijn/worden zaken effectiever aangepakt.

Specifieke aandacht voor jeugdoverlast.

Jeugdoverlast is sneller en effectiever aangepakt door snellere informatiedeling, betrokkenheid van inwoners en snellere interventies door veiligheidspartners.

Gericht toezicht op de diverse handhavingsgebieden.

Specifieke aandacht voor strand (evenementen) en sportverenigingen m.b.t. festiviteiten in combinatie met drank en jongeren(overlast).